Data:
jul. 01 - jul. 31 a 19:30 - 23:45

Ubicació:
Jardins de Can Cendra,
Carrer de Girona, 7-9,
Anglès


J'AS ANGLÈS

Salutació alcalde – introducció

Anglès té un passat fascinant ple de petites històries i anècdotes sorprenents. Una d’aquestes petites històries és la de l’orquestrina de l’As d’Anglès, pionera a Catalunya de la música ballable importada dels Estats Units a principis dels anys vint del segle passat.

Qui podria endevinar que va ser per Anglès per on va entrar la música moderna a les comarques gironines?, i que aquesta suposaria un gran èxit? Segurament ningú. De fet, ni els mateixos components s’ho esperaven tal com expliquen en la targeta de presentació de la temporada 1927-1928: «Ara més que mai: Avant Sempre. L’èxit assolit per la nostra Orquestrina, inesperat gairebé per nosaltres mateixos no ha pas fet que ens adormim en la nostra empresa.(…) Vàrem proposar-nos formar en aquesta província, una Orquestrina amb tots els ets i uts, i ja la tenim.».

Al llarg de gairebé vint anys, l’orquestrina fundada per Pere Masats, va portar el nom d’Anglès per tota la província; va ser una formació reconeguda i valorada i és de justícia que ara, un centenar d’anys després, la vila que la va veure néixer la recordi i la reconegui.

És amb aquesta voluntat que neix el Festival J’As d’Anglès. Un festival d’homenatge a aquella colla de joves que van fer sonar a la nostra vila, el Nadal de l’any 1921, uns estils musicals que feia ben poc que acabaven de néixer a l’altra banda de l’Atlàntic (la primera gravació de jazz és de 1917) i que l’any 1924 ja van començar a actuar amb el nom de Quintet Jazz-Band l’As d’Anglès.

Visca l’As d’Anglès. Avant Sempre!

Jordi Pibernat.

L’AS D’ANGLÈS

L'AS ANGLÈS ORIGINAL

L'AS ANGLÈS ORIGINAL 2

L’AS d’Anglès fou  una orquestrina d’Anglès, que amb el temps esdevindria Cobla-orquestra, i que va ser pionera en la interpretació de la música moderna (d’aquell moment) a Catalunya. Aquest fet no és menor, ja que Catalunya va ser la porta d’entrada del Jazz al sud d’Europa.  Tot i que el seu debut oficial fou el 1924, fet que commemorem en aquest centenari, ja durant els anys anteriors hi havia hagut alguns actes musicals que van aplegar a alguns dels músics que posteriorment van crear la banda.

Els fundadors foren Pere Masats i Vilalta, d’Anglès; Francesc Codina i Moner (“Paco Pic”), d’Amer.Josep Figueras i Torramilans (“Bet”), d’Anglès; Josep Mª Carbonell i Perich, de Girona i Ramon Ribera i Vilaseca, d’Anglès;

La banda va anar canviant al llarg del temps, en nombre de membres en tipus d’instruments i també en les diverses modalitats que oferien: del quintet inicial, es va passar al sextet i multitud de variacions: cobla, orquestra, orquestrina, orquestrina-orquestra. De fet, seguir l’evolució de l’As d’Anglès és veure un relat de l’evolució  de la música en directe  i les seves variants estilístiques durant els anys 20-30 i 40 a casa nostra.

Podeu accedir a tota la informació  detallada sobre l’As d’anglès, fotografies, els seus membres fundadors i la seva trajectòria fent clic aquí:

 https://fotosformacionsmusicalsdecatalunya.blogspot.com/2012/07/l-d.html

CALENDARI:

La primera edició del J’AS d’Anglès vol ser un homenatge a aquesta formació icònica i un motiu de celebració musical a la vila d’Anglès.  Tindrà lloc el juliol del 2024, amb 4 concerts i una xerrada que ens parlarà  sobre el Jazz i el Noucentisme. Tots els actes giraran al voltant del món de la música jazz i son gratuïts.

Els emplaçaments son dos espais icònics d’Anglès: Els Jardins noucentistes de Can Cendra, obra de Rafael Masó  i l’arcada medieval de Can Verdaguer, al  Carrer d’Avall.

Dimecres 3 de Juliol Acte Inaugural – Jazz DJ & Jam Jardins de Can Cendra 20h
Dissabte 6  de juliol ALBA CARETA GROUP Jardins de Can Cendra 22h
Dissabte 13 de juliol LLUÍS COLOMA TRIO Jardins de Can Cendra 22h
Dissabte  20 de juliol EVA FERNANDEZ Arcada de Can Verdaguer 22h
Dissabte 27 de juliol Xerrada: Noucentisme i Jazz. a Càrrec de Jordi Falgàs Sala Fontbernat 19:30h
Dissabte 27 de juliol TRICIA BOUTTÉ Jardins de Can Cendra 22h

ELS ARTISTES

Alba Careta Group  

06/07/24 – 22h – Jardins de Can Cendra

Alba Careta Group  

Trompetista i cantant de jazz, va néixer el 1995 a Avinyó (Bages). Va estudiar a l’Escola Municipal de Música d’Artés, al Conservatori Municipal de Música de Manresa, a l’Escola Superior de Música de Barcelona i al Conservatori Reial de la Haia a Holanda, i va acabar la seva etapa acadèmica fent el màster en Trompeta jazz al Conservatori d’Amsterdam.

Des de 2011, ha participat en formacions diverses i d’estils molt diferents. El 2020 va presentar el segon disc (Alades) amb el seu projecte propi, Alba Careta Group, després d’haver rebut el guardó com a millor disc de jazz en els Premis Enderrock 2019 pel seu primer treball (Orígens). A més, també forma part de Balkan Paradise Orchestra, Alba Careta i Jofre Fité Duet, Alba Careta & Santi Careta Duo (Sons d’un país), Las Albitas, Alba Careta & Ferran Jaumira…

Lluís Coloma Trio

13/07/24 – 22h – Jardins de Can Cendra  

Lluís Coloma Trio

Lluís Coloma és l’ambaixador del Blues & Boogie Woogie a Espanya, i és reconegut a Europa i Àsia com a virtuós del piano en aquests estils. La seva música és única, amb un especial toc personal que el converteix en un pianista i compositor excepcional, combinant el Blues i el Jazz amb les seves influències musicals catalanes i espanyoles.

Nascut a Barcelona el 1973, Lluís Coloma és un dels pianistes de blues actuals més actius i reconeguts de l’escena europea en el gènere del Blues i el Boogie Woogie. Influenciat des de molt jove pels discos de Jerry Lee Lewis, Roosevelt Sykes i Alan Price, el Lluís s’allunya a poc a poc dels estudis de piano clàssic per dedicar-se, de manera autodidacta, exclusivament al Rock & Roll. Ben aviat mostra l’habilitat sorprenent per al Blues i el Boogie Woogie que l’ha portat a ser un dels pianistes de blues més coneguts a Europa. Guardonat amb els premis “Músic de l’any 2003” i “Artista BluesCat 2006”, Lluís és convidat habitualment a festivals de Blues & Boogie Woogie de tot Europa, on destaca per ser un músic virtuós i original en les seves composicions i execució. Com a pianista internacional, Lluís ha estat convidat a nombrosos festivals de tot el món, on les seves actuacions són acollides amb una gran ovació per part d’un públic dret.

Eva Fernández

20/07/24 – 22h – Arcada  de Can Verdaguer

Eva Fernández

“Cómo llamar a esto?” és el segon disc que la saxofonista i cantant barcelonina, Eva Fernández. En aquest treball l’artista reafirma el seu compromís amb la creativitat, component totes les cançons que el formen i estrenant-se com a lletrista en les seves dues llengües maternes, el català i el castellà.

Sovint inspirada en la idea d’intentar enviar-se un missatge a ella mateixa de nena, escriu de forma simple i visual sobre tot allò que creu anar aprenent sobre temes com l’amor i el desamor, la pressa i la paciència o l’honestedat i la mentida. A les cançons que formen el disc hi conviuen equilibradament estils musicals com el jazz, la cançó d’autor o el bolero, tots ells molt influents en l’imaginari sonor de l’artista.

Acompanyada per Josep Munar a la guitarra, Eva Fernández ens oferirà un concert íntim, sincer i ple de matisos, elements identitaris de seva la música.

L’última gira d’Eva Fernández amb el seu disc “Yo pregunto” (2018) va tenir molt bona acollida tant en l’àmbit nacional com internacional, amb concerts a països com Argentina, Alemanya, Regne Unit, Corea del Sud i França, entre d’altres. 

Tricia Boutté “Teedy”

27/07/24 – 22h – Jardins de Can Cendra

Tricia Boutté “Teedy”

A Nova Orleans, les famílies musicals són una part important del teixit social. Tricia “Sista Teedy” Boutté és la pròxima generació d’una llarga línia de talentosos intèrprets de Nova Orleans.  Neboda de la vocalista internacional de jazz Lillian Boutté i del polifacètic vocalista John Boutté.  Cantava gairebé abans que pogués parlar.

Teedy va començar a cantar en concursos de talent als 5 anys. Aleshores també va començar a formar-se musicalment en piano, violí i trombó de llisca. Teedy va començar a concentrar-se en la música vocal als 15 anys i va començar la seva formació en música estudiant durant 15 anys amb grans com Ellis Marsalis, Harry Connick, Jr, Ed Peterson, Steve Masacowski i Germaine Bazzle. Abans dels 18 anys va començar a actuar amb llegendes del jazz de Nova Orleans com Lloyd Lambert, Edward Frank, Fred Kemp i Joseph “Smokey” Johnson.

Teedy ja ha gaudit d’una rica carrera vocal actuant en diversos escenaris musicals.  El seu repertori inclou jazz, estàndards, R&B, pop, soul, gospel i música del Carib.  Teedy va ser la vocalista principal de la seva banda de reggae, Cool Riddims & Sista Teedy, que va guanyar constantment els premis Best of the Beat de la revista OffBeat a la millor banda de reggae i el premi de 1998 al millor àlbum de World Beat, Pledge To My People, produït per el llegendari artista/escriptor/productor guanyador d’un premi Grammy i membre del Saló de la Fama del Rock & Roll, Allen Toussaint, que també va produir les llegendes de la música de Nova Orleans The Meters i Chocolate Milk, també va produir àlbums per a Patti LaBelle i The Pointer Sisters, per nomenar un pocs.

Les  Activitats complementàries

Acte inaugural: Jazz DJ & Jam

03/07/24 – 20:00h –  Jardins de Can Cendra

Joan Masats, músic i DJ d’Anglès

Per donar el tret de sortida , volem convidar-vos a un  vespre on podrem gaudir d’una experiència única: un DJ ens punxarà diferents temes de jazz, groove i swing, mentre interactua amb músics en una Jam session.  Tot això mentre fem “el toc”  en el marc del jardí noucentista de Can Cendra .

La sessió estarà encapçalada per Joan Masats, músic i DJ d’Anglès , besnet del fundador de l’As d’Anglès, Pere Masats.  Es comptarà amb la intervenció d’una base de músics de la zona i la participació serà oberta a qualsevol que tingui ganes de tocar.

El Jazz i el Noucentisme

27/07/24 – 19:30h –  Sala Fontbernat

Jordi Falgàs

No podem obviar que Anglès a banda de ser pionera en el Jazz va ser també una vila on el noucentisme va jugar un paper important, sobretot a escala arquitectònica, de la mà de Rafael Masó. El mateix espai on se celebrarà el cicle de concerts és una bona mostra. Vincular el Jazz i el noucentisme ens ha semblat un maridatge lògic per donar una visió encara més àmplia del que era Anglès a principis del segle XX. És per això que sota el nom d’El Jazz i el Noucentisme hem convidat a Jordi Falgàs, director de la Fundació Rafael Masó perquè ens en parli.

Jordi Falgàs, és doctor en història de l’Art i dels del 2008 és director de la Fundació Rafael Masó. Abans va treballar a la Fundació Gala -Salvaldor Dalí i al Cleveland Museum of Art. Ha publicat diversos llibres sobre art català modern i ha comissariat vàries exposicions. Com a amant i estudiós del jazz de 1997 a 2003 va presentar un programa de jazz a Ràdio Vilafant i ha estat col.laborador de les revistes Jazzology i Jaç

Informació pràctica

J'As d'Anglès

Tots els actes son gratuïts i tenen lloc a la vila d’Anglès.

Podeu consultar tota la informació del festival a www.jasdangles.cat

Per més informació sobre la Vila d’Anglès: https://som.angles.cat/turisme

Segueix-nos  a instagram : https://www.instagram.com/jas.dangles

 

Comments are closed.

Close Search Window